fbpx Skip to main content
DNK in zdravje

Misteriji, Vrata v zdravo dolgo starost

By 2 februarja, 2023No Comments

Misteriji, št. 355, februar 2023: Vrata v zdravo dolgo starost.

Slovenija je uvrščena v celotnem svetu med deset držav z najstarejšim prebivalstvom; vsak peti prebivalec je starejši od 65 let. Če se ne bo nič spremenilo, bo leta 2030 starejša od 65 let že četrtina prebivalstva. Leta 2050 pa bo vsak tretji prebivalec Slovenije starejši od 65 let. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je bila lani povprečna slovenska starost 43,3 leta. Če se nam sedanja povprečna starost Slovencev ne zdi tako visoka, poglejmo primerjavo z letom 1960 – takrat je bila manj kot trideset let!

Med prvimi koraki, ki vodijo v zdravo in dolgo starost, je spoznanje naše genetske slike, ki nam pove, h katerim boleznim smo nagnjeni.

Obeta se nam starost. In da bi bilo naše življenje ne le dolgo, marveč tudi čim bolj zdravo, je pametno, da za to kaj storimo že danes. In med prvimi koraki, ki vodijo v zdravo in dolgo starost, je spoznanje naše genetske slike. Ta nam namreč pove, h katerim boleznim smo nagnjeni. DNK analizo opravijo na Inštitutu za DNK analize v Ljubljani. Na podlagi ugotovitev desetin in desetin analiz nam pripravijo pisne osebne napotke za zdravo in dolgo življenje ter nas o vsem tudi poučijo. Začne se tako, da jim oddamo vzorce naše sline. Rezultate »managerske DNK analize«, kot so poimenovali ta pregled, dobimo v treh tednih.

DNK ANALIZA

Analiza je namenjena vsem, ki želijo celostno obravnavo z genetskega vidika. Torej vsem, ki želijo preveriti genetsko stanje svojega srčno-žilnega in presnovnega sistema ter pravočasno ukrepati; ki želijo napotke za ustrezno vadbo in prehrano na podlagi svoje genetske slike; ki imajo težave z visokim tlakom in povečano težo; ki imajo bolezni v družini in želijo preveriti svojo genetsko nagnjenost; ki imajo težave s presnovo in spanjem; ki želijo enostavne in učinkovite napotke za zdravo, učinkovito in uspešno življenje.

Zgodnja diagnostika je ključna za ohranjanje zdravja in dobrega počutja. In je enkratna naložba za vse življenje.

KAJ OMOGOČA DNK ANALIZA

DNK analiza omogoča preventivno ukrepanje in zgodnje preprečevanje genetsko pogojenih bolezni, ki so posledica stresnega življenja. Celostna genetska analiza je odlična podlaga za občasne ali letne managerske preglede pri zdravnikih in napotek za takojšnje ukrepanje. Vsebuje: celostno genetsko DNK analizo, personalizirano poročilo s predlaganimi preventivnimi ukrepi za vaše genetske predispozicije, posvet z zdravnikom specialistom, posvet s strokovnjakom za nutrigenetiko in prehrano, poročilo in ukrepe za vrsto in intenzivnost vadbe glede na vaš DNK. Upoštevana je evropska in slovenska medicinska praksa.

DNK analiza vsebuje pet osnovnih sklopov: pregled kritičnih bolezni, seznam potrebnih hranil, opis svetovane telesne vadbe, preglednico hranil in vrednosti posameznih učinkovin znotraj posameznih hranil ter preglednico aktivnosti. Vse je zasnovano na podlagi več kot sto posameznih genetskih analiz: presnova maščob, presnova ogljikovih hidratov, potrebna količina mineralov, potrebna količina mikrohranil, srčno-žilne bolezni, novotvorbe, delovanje srca, hipertenzija ali visok tlak, sladkorna bolezen in tako naprej.

GENETSKO POGOJENE BOLEZNI

Denimo, pri srčno-žilnih boleznih izvemo, ali imamo genetsko pogojenost za srčni infarkt, visok srčni tlak, periferno arterijsko bolezen, atrijsko fibrilacijo, sindrom dolgega QT. Pri novotvorbah izvemo, ali imamo genetsko pogojenost za raka na pljučih, raka prostate, raka želodca, raka debelega črevesa, kožnega raka, raka mehurja, raka jajčnikov, raka na prsih, kronično limfocitno levkemijo. Izvemo tudi gensko nagnjenost za multiplo sklerozo, Alzheimerjevo bolezen, možgansko kap, ledvično odpoved, Parkinsonovo bolezen, žolčne kamne, sladkorno bolezen tipa 1 in 2.

Če želite ohraniti svoje možgane oziroma bister um, se morate zavedati svojih telomer in paziti nanje.

Znotraj posameznih sklopov dobimo odgovore, kako naši geni vplivajo na porabo energije, presnovo maščob, toleranco na laktozo, toleranco na gluten, naš indeks P/E ali razmerje med vajami za moč in vzdržljivost, na sposobnost celic za izločanje inzulina, potrebo po prenajedanju, spalne navade, nalaganje maščevja v telesu, presnovo ogljikovih hidratov, indeks telesne mase, na pomembnost fizične aktivnosti pri zmanjševanju, povečevanju ali vzdrževanju telesne teže.

DNK analiza ponuja tudi napotke za dnevno uživanje vitaminov, mineralov in mikrohranil, ki pomembno vplivajo na naše zdravje.

POTEK ANALIZE

Najprej se naročimo na test po telefonu, e-pošti ali osebno. Komplet za odvzem vzorcev sline prejmemo po pošti. V kompletu so vsi potrebni pripomočki za odvzem vzorca sline in podrobna navodila, kako to izvedemo.

Odvzem vzorca DNK oziroma sline opravimo enostavno in brez bolečin z uporabo palčk, podobnih bombažnim palčkam, ki so obložene s posebnim materialom dakronom. Obloženi del palčke večkrat podrgnemo po notranji strani lica. Tako se celice primejo materiala na palčki. Te nato vložimo v označeno papirno ovojnico.

Komplet z odvzetimi vzorci pošljemo po pošti priporočeno. Vzorec nato analizirajo v akreditiranem laboratoriju na podlagi dodeljene referenčne številke, brez navedenih osebnih podatkov na vzorcu.

Rezultate prejmemo v elektronski ali pisni obliki ali jih prevzamemo osebno. Na enak način smo nato naročeni na posvet k strokovnjakom.

Celoten članek si lahko preberete na povezavi: Več…