fbpx
DNK test očetovstva

Priznanja in test očetovstva, DNEVNIK

By 17 oktobra, 2009 29 aprila, 2020 No Comments

 AVTOR: Peter Lovšin

Lani smo v Sloveniji zabeležili največ priznanj očetovstva doslej: po podatkih statističnega urada je kar 11.552 očetov, ki niso poročeni z materjo svojega otroka, sprejelo očetovsko odgovornost in priznalo očetovstvo.

Podobno visoko število priznanj očetovstva so na uradu zabeležili tudi predlani (10.116), priznanj pa je zadnja leta več predvsem zato, ker se mladi redkeje odločajo za skok v zakonski stan in se tako več otrok rodi zunaj zakonske zveze.

Od leta 2005 lahko očetje svojega sina ali hčer priznajo še pred rojstvom, za kar se odloča vedno več očetov. Prvo leto je to možnost izkoristila četrtina očetov, lani pa je svoj naraščaj še pred rojstvom priznala več kot polovica očetov. Prvi mesec po rojstvu je očetovstvo priznalo 40 odstotkov očetov, med vsemi lani rojenimi pa je brez uradno priznanega očeta ta čas še okoli 10 odstotkov otrok. Redki sicer svoj naraščaj priznajo kasneje, nekateri pa se želijo pred priznanjem očetovstva tudi prepričati, ali je otrok res njihov.

V Sloveniji test očetovstva že leta izvaja Inštitut za sodno medicino. Njegove ugotovitve in izidi so pri nas tudi edini, ki veljajo na sodišču. DNK-test starše stane 1003 evre, opravijo pa ga tako, da so pri odvzemu vzorcev (kri in bris ustne sluznice) hkrati prisotni oče, mati in otrok. “Jemljemo dva vzorca, saj v primeru izključitve očetovstva opravimo še test kontrolnega vzorca, kar da zanesljiv rezultat. Pri odvzemu vzorcev so prisotne vse tri stranke, kar je najboljša identifikacija, saj se med seboj poznajo in tako odpadejo kasnejši dvomi, da bi lahko vzorec dal kdo drug,” nam je pojasnil dr. Jože Balažic, vodja forenzične hemogenetike oziroma DNK laboratorija na Inštitutu za sodno medicino. Postopek zagotavlja popolno istovetnost identitete oseb in vzorcev. Odvzete vzorce pa na inštitutu hranijo tri leta, tako da je preiskavo v vsakem trenutku mogoče ponoviti, kri in ustno sluznico pa ob prisotnosti laboranta odvzame pooblaščeni zdravnik.

Očete in matere, ki želijo dokazovati ali izpodbijati očetovstvo, na Inštitut za sodno medicino napoti sodišče, za test pa se je mogoče dogovoriti tudi brez sodniške pomoči, saj se lahko starši prijavijo za samoplačniško testiranje. V takem primeru inštitut od staršev zahteva pisno vlogo, pod katero se morata podpisati tako oče kot mati, ki je po slovenski zakonodaji zakonita zastopnica mladoletnega otroka. Sledijo pisno vabilo in položnica, nato testiranje, izide pa lahko starši dobijo na dom ali jih prevzamejo osebno. Udeleženi podpišejo tudi obvezo, da izvidi v primeru, da se znajdejo na sodišču, veljajo.

Dokazovanje očetovstva je zelo občutljiv postopek in zahteva visoko strokovnost, saj lahko posledice morebitnih napak ali neustreznega postopka močno vplivajo na življenje in odnose vseh vpletenih. Na to opozarja tudi dr. Balažic, ki je zelo kritičen do nove ponudbe Inštituta za DNK analize. Ta za precej nižjo ceno vzorce za test očetovstva sprejema kar po pošti. Inštitut za DNK analize svojim strankam na dom pošlje vse potrebno za odvzem vzorcev DNK iz sline, stranka pa jih nato enostavno pošlje po pošti na njihov naslov. Za standardni in najcenejši test očetovstva (389 evrov) zagotavljajo 99,99-odstotno natančnost pri potrditvi očetovstva in 100-odstotno natančnost, ko gre za izključitev. Testa sicer ne opravijo sami, temveč vzorce pošljejo v tuje laboratorije, za katere pa zagotavljajo, da imajo certifikate po vseh mednarodnih standardih.

V primeru odvzema vzorcev na domu dr. Balažic opozarja tudi na morebitno nezakonitost, ki se lahko pojavi, če se mati otroka ne strinja s testiranjem, ter na težavo zagotavljanja identitete vseh udeleženih. V obeh primerih je Balažic do nove ponudbe na slovenskem trgu zelo oster: “Za nezakonitost gre takrat, kadar mati mladoletnega otroka ne bi dala pisnega soglasja in bi oče test opravil brez njene vednosti. To je kršitev zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Inštitut za DNK analize je bil o tem obveščen, obveščena sta bila tudi tožilstvo in policija. Inštitut za DNK analize brez lastnega laboratorija je torej neke vrste posrednik med stranko in nekim izbranim laboratorijem v tujini in kot tak tudi ni usposobljen za dajanje izvedenskih mnenj, kot to opravljamo na sodni medicini.”

Na očitke o nezakonitosti so se na Inštitutu za DNK analize že odzvali in jih odločno zavračajo: “Zagotavljamo, da poslujemo popolnoma v skladu s slovenskim zakonom in pravno prakso na tem področju. Postopek storitve DNK-testa očetovstva je zakonit! To smo preverili pri različnih pravnih strokovnjakih v Sloveniji,” je odločna Maja Tanko Smolič z Inštituta za DNK analize in dodaja: “Glede strokovnosti, katere pomanjkanje so nam posredno očitali, pa sporočamo, da ima naš laboratorij dolgoletne izkušnje na tem področju in akreditacijo ISO/IEC 17025, ki je mednarodni standard glede tehnične usposobljenosti laboratorijev.” Na Inštitutu za DNK analize so nam zagotovili tudi, da za testiranje očetovstva mladoletnikov zahtevajo podpis očeta in matere, s čimer so odpravili možnost morebitnih tožb.

 

https://www.dnevnik.si/1042307555

Test očetovstva