fbpx
DNK test očetovstva

Test očetovstva ni možen brez privolitve matere, 24 UR

By 2 septembra, 2009 29 aprila, 2020 No Comments

Na zasebnem inštitutu, kjer ponujajo ‘domači’ test očetovstva, brez privolitve matere vzorcev sline sploh ne pošljejo v laboratorij. Predsednica Belega obroča Vlasta Nussdorfer opozarja, da lahko tovrstni testi “povzročijo veliko hude krvi”.

Inštitut za DNK analize ponuja možnost, da moški kar od doma ugotovi, ali je biološki oče otroka. 99,99-odstotno zanesljiv test, ki stane 389 evrov, poteka tako, da posameznik na inštitut pošlje vzorca svoje in otrokove sline. Rezultate prejme v roku 15 dni.

Težava pa je, ker naj bi bil po mnenju nekaterih ‘domači’ test očetovstva nezakonit, ”ker so biološki vzorci pridobljeni nezakonito”. ”Če testiramo samo očeta in mladoletnega otroka brez vednosti matere, ki je po slovenski zakonodaji zakonita zastopnica, gre za nezakonito pridobljen biološki vzorec. Mi kot inštitut vzorca ne smemo testirati. Če smo v pravni državi, to velja za vse v naši državi,” je za 24UR ZVEČER povedal Jože Balažic z Inštituta za sodno medicino. Dvomi tudi v zanesljivost testa, “ki ga opravita samo dve osebi,torej oče in otrok”. ”Večkrat se zgodi, da je rezultat 99,1, 99,2, 99,8-odstotni. Takega rezultata ne moremo jemati kot potrditev očetovstva.”

Maja Tanko Smolič z Inštituta za DNK analize je zanikala, da bi opravljali teste brez vednosti matere: ”Zahtevamo podpis zakonitega skrbnika.” Ob obrazcu, ”ki smo jih preverili pri različnih pravnih strokovnjakih”, priložijo zahtevo za podpis matere. Preden dajo vzorce v analizo v laboratoriju, morajo imeti vso potrebno dokumentacijo. Po njenih besedah je torej vse v skladu s slovenskim zakonom. Zagotavlja še, da so testi ”absolutno zanesljivi ali pa še več, ker je odvisno, koliko lokacij v verigi DNK se testira”. ”Če testiramo 16 lokacij, je test najmanj 99,99-odstotno zanesljiv ob prisotnosti matere. Če matere ni, pa je potrditev 99,9-odstotna.” V ponudbi imajo tudi test, kjer testirajo 20 lokacij, ki je 99,9999-odstoten in stane 659 evrov.

Predsednica Belega obroča Vlasta Nussdorfer medtem poudarja, ”da so testi sicer lahko rešitev za marsikatero zagato in potešitev velike radovednosti”. ”Domači testi nimajo pravne veljave, lahko pa povzročijo veliko hude krvi. Do otroka je to zelo boleče, saj si sam ni iskal ne staršev in ne tistih, ki ga bodo vzgajali.” Po njenem mnenju je pošteno, da starša ali nestarša med seboj razčistita zadeve, brez dragih preiskav. Če pa so testi res potrebni, ”ker ni odkritosti ali obstaja dvom, naj bodo opravljeni po zakoniti poti”.

 

https://www.24ur.com/novice/slovenija/test-ocetovstva-ni-mozen-brez-privolitve-matere.html

Test očetovstva