fbpx Skip to main content
DNK test očetovstva

Domači preizkus očetovstva tudi pri nas!, 24 UR

By 29 septembra, 200929 aprila, 2020No Comments

Domači DNK preizkus očetovstva, ki je v ZDA in Veliki Britaniji prava prodajna uspešnica, je zdaj na voljo tudi pri nas. A po precej zasoljeni ceni …

V Veliki Britaniji lahko dvomljivci v lekarni kupijo komplet za odvzem DNK na osnovi sline, za kar s testiranjem vred odštejejo 170 evrov. Pri nas vam pripomočke za odzvem vzorca sline z notranje strani ličnic pošljejo po pošti, za preizkus pa boste z 20-odstotnim otvoritvenim popustom odšteli 389 evrov.

Zanesljivost

Storitev v Sloveniji za zdaj ponujajo le na enem od zasebnih inštitutov, kjer pravijo, da je cena odvisna od kakovosti storitev ter da je njihov DNK preizkus 99,99-odstotno zanesljiv. Najkasneje v 15 dneh tako dvomljivec izve, ali je otrok, ki ga vzgaja, res njegov.

Vendar pa zadeve očitno niso tako enostavne. “Lahko se zgodi, da v razmerju oče–otrok rezultati niso tako natančni,” je za 24ur zvečer povedal dr. Jože Balažic z Inštituta za sodno medicino, ki pri nas uradno opravlja preizkuse očetovstva in njihovi rezultati veljajo tudi na sodišču. Preizkus namreč lahko pokaže tudi 99,91- ali 99,92-odstotno ujemanje otroka z očetom. “Po forenzični doktrini pa takšnega rezultata ne moremo interpretirati kot potrditev očetovstva,“ je še dodal.

Nezakonito?

Balažic je povedal tudi, da je takšen domač preizkus očetovstva nezakonit. “Iz preprostega razloga, ker so biološki vzorci v ta namen pridobljeni nezakonito.“ Kot je razložil, je testiranje vzorcev sline očeta in mladoletnega otroka brez vednosti matere nezakonito. Mati je namreč po naših pravnih predpisih otrokova zakonita zastopnica.

Nezakonito pa je tudi s stališča preizkusa samega. Nezakonito pridobljenih vzorcev DNK na inštitutu za sodno medicino ne smejo testirati. Ker živimo v pravni državi, to velja tudi za vse ostale.

Zelo priljubljen

Ne glede na to, ali je takšen preizkus DNK zakonit ali ne, je v tujini zelo priljubljen. Takšnega načina preverjanja očetovstva se poslužujejo tudi zvezdniki, na primer igralka Liz Hurley in nekdanji teniški as Boris Becker. Zelo odmeven je bil tudi primer Mela Gibsona, ki je podvomil v očetovstvo še nerojenega otroka.

Na našem Inštitutu za sodno medicino so še povedali, da mesečno v povprečju opravijo 10 do 15 preizkusov očetovstva. “Od tega,” pravi Balažic, “kakšen mesec manj, kakšen več, v enem do dveh primerih ugotovimo, da domnevni oče in otrok biološko nista povezana.

https://www.24ur.com/novice/slovenija/domaci-preizkus-ocetovstva-tudi-pri-nas.html

Test očetovstva